av BentHBlogg | september 25, 2009  

“Iam” hva staten gjør meg til!

Søkermotoren ”Iam” har fått kraftig kritikk av både Venstres Skei Grande og SVs Chaudhry. Jeg deler deres kritikk.

 

Nettstedet fremstår både gjennom navn og utforming mistenkelig likt et nettsamfunn der folk legger ut informasjon om seg selv. Men her er det en effektiv innsamling av informasjon som allerede er tilgjengelig på nettet som blir systematisert på en skremmende effektiv måte, samtidig som du kan supplere med informasjon selv hvis du vil. Det tror jeg de færreste ønsker.

 

Datatilsynet har nå bedt ”Iam” om en redegjørelse, spesielt knyttet til at påstanden om at hemmelige opplysninger er fremkommet på nettstedet. Annonsører har også trukket seg. Forhåpentligvis vil dette føre til at nettstedet forsvinner.

 

Men tilbake til Venstre og Sosialistisk Venstreparti. For uansett hva man mener om ”Iam”, så er faktum at de vil ta den fleste bare noen minutter ekstra med søkevirksomhet å finne tilsvarende informasjon med dagens søkertjenester. Poenget er hvilken informasjon som er tilgjengelig på nettet.

 

Jeg fremmet i vår et forslag for Stortinget som ville ha både redusert informasjonen som var tilgjengelig – for eksempel skattelister og fødselsdato, redusert muligheten til å koble informasjon som blir lagt ut fra det offentlige, og redusert faren for at informasjon fra det offentlige skulle komme på avveie – og dermed raskt kunne fanges opp av søkermotorene til nettsteder som ”Iam”. Vi har i det siste hatt flere eksempler på at personnummer er kommet på avveie.

 

Jeg fikk heldigvis støtte for mye av dette fra Venstre, men ikke SV. I denne sammenheng er det verd å merke seg at jeg ikke fikk støtte fra verken Venstre eller SV når det gjelder forslaget om å forby søkbare skattelister på nettet! De støttet heller ikke forslaget om å loggføre ”snokere” som sjekker pasientjournalen din, eller NAV filen din!

 

Så før Venstre og SV kritiserer ”Iam” i så store ordelag – burde de heller endret eget partis politikk slik at det offentlige ikke bidrar til å spre informasjon om folk på nettet som kun er av interesse for kikkerne blant oss! Det er som kjent de aller fleste…

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00