av BentHBlogg | mai 13, 2009  

Kampen for å overleve!

Det er grunn til å stille spørsmål ved om de som setter premissene for debatten om finanskrisen egentlig kjenner hvor skoen trykker.

 

Siden finanskrisen ble det mest brukte begrepet, har vi nesten daglig sett sjefsøkonomer, spesialister og direktører i næringsorganisasjonene i aviser og TV fortelle om hva som går galt, hvorfor det går galt og av og til hva som må gjøres. Regjeringen har svart med krisepakker til bankene, til kommunene og noe til eksportkreditter.

 

Store industrikonsern utmerker seg med at de har mange ansatte og dermed stor betydning. Men de fleste jobber i små og mellomstore bedrifter. To tredjedeler av sysselsetningen er i småbedriftene. 96 % av disse har under 20 ansatte. Lederne og ansatte i disse bedriftene er i dag stort sett opptatt av to forhold: kampen for å overleve og komme styrket ut av krisen.

 

De har ikke tid til å skrive leserinnlegg, råd til å leie inn lobbyister eller stille i Tabloid. Det siste trenger de ikke tenke på, de vil aldri få telefonen. De vil heller ikke få telefonen fra Statsministerens kontor når han skal ha rådslag.

 

Dette er ledere som selv eier eller er medeier i bedriften. Deres første tanke er å sikre at bedriften ikke går konkurs. De vet de har bra produkter og gode medarbeidere. De må overleve slik at de er klare når krisen er over – for den vil jo gå over. Deres andre tanke er å ta vare på sine ansatte. Unngå permisjoner og permitteringer. I en bedrift med 5 eller 10 ansatte er det kritisk å måtte si opp en eller to. Derfor vet jeg at mange steder har en nå blitt enige om at alle heller går ned 10 og 20 % i lønn. I en bedrift med 10 ansatte tilsvarer det en til to lønninger.

 

Ville det da vært urimelig at staten stilte opp med 2,5 % redusert arbeidsgiveravgift? Hvis du spør de som står nær mikrofonstativet så sier de nok ”nei, ikke nødvendig nå”. Heldigvis er det noen som spør de som har skoen på. Derfor foreslo Høyre for en uke siden å redusere arbeidsgiveravgiften. Det vil ”koste” staten 11,2 mrd. kroner. Men det betyr at disse bedriftene faktisk vil spare 11,2 mrd. kroner. Ett fornuftig tiltak frem til krisen er over. Like logisk som at ansatte og ledelse blir enige om å gå litt ned i lønn i vanskelige tider.

 

Derfor svarer også NHOs medlemmer dette i en undersøkelse som ble lagt frem i dag. 6 av 10 bedrifter mener dette er det viktigste skattepolitiske virkemiddelet i dagens situasjon. Tidligere har både Bedriftsforbundet og HSH støttet forslaget. Kanskje kommer det forslag i Revidert Nasjonalbudsjett på fredag om redusert arbeidsgiveravgift?

 

Nei, det var sant! Regjeringen har jo bunnet seg til skattenivået fra 2004. Det lovet de LO før valget i 2005. I dag la Statsministeren frem en rapport på LO kongressen der han skryter av at Regjeringen har fulgt opp LOs krav. Rapporten har merkelig nok tittelen ”Innsatsen for arbeidslivet”. Hva med alle de tusen som nå i små og mellomstore bedrifter hver dag sloss for å overleve?  I Stoltenbergs rapport til LO skryter de av å ha gjort hverdagen for disse tøffere!  

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00