av BentHBlogg | april 2, 2009  

Kommuneøkonomi bløffe er avslørt!

En av den rødgrønne regjeringens mest seiglivende myter handler om kommuneøkonomien.

De svartmaler situasjonen under Erna Solberg og skryter uhemmet av hvor bra alt er nå.

 

Flere beregninger dokumenter at dette er galt. I desember viste en gjennomgang at realveksten under denne regjeringen er 4,3 %. Da Høyre satt i regjering var den 4,2 %. Forskjellen mellom helvete og himmelrike er altså 0,1 %. Gjennomgangen burde være en vekker for politikere og kommentatorer som fortsatt snakker om sultefôringen av kommunesektoren under forrige regjering.

 

De to første årene i forrige regjeringsperiode – 2002 og 2003 – var tøffe for kommunene. Skatteinntektene gikk betydelig ned på grunn av to store børsuroligheter: Dotcom-bølgen som sprakk og terroraksjonene 11. september. I tillegg måtte veksten i offentlige utgifter bremses for å få ned kronekursen, som førte til utflytting og nedlegging av arbeidsplasser.

 

Men Høyre/sentrum-regjeringen snudde pessimisme til optimisme. Rentene gikk ned, kronekursen normaliserte seg, og vi snudde arbeidsutflytting til vekst i arbeidsplasser. Derfor økte inntektene til kommunene også betydelig i 2004 og 2005. De rødgrønne kom derfor til dekket bord – noe selv regjeringens støttespillere i Dagsavisen sa i oktober 2005.

 

Kommunene kunne derfor i 2005 sette av nødvendige penger til investeringer og vedlikehold av bygg.

 

Etter tre år med rødgrønn regjering er situasjonen snudd. Aldri har det stått så dårlig til med kommuneøkonomien enn nå. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at kommunene går i minus. Dette er historisk dårlig! Hadde det ikke vært for Høyres styrte Oslo, hadde tallene vært enda verre. Tallene viser at regjeringens satsing på kommunene var en engangssatsing i 2006.

 

Nå har kommunene ikke lenger mulighet til å sette av penger til investeringer og vedlikehold. Det betyr flere klasserom hvor malingen faller av veggene, illeluktende toaletter og tomme svømmebasseng.

 

Regjeringens utstillingsvindu, Trondheim, fikk rødgrønt styre i 2003 eller flere år med Høyre-styre. Konsekvensene av politikken der er av Adresseavisa er oppsummert slik: ”Trondheim kommune vil ved utgangen av 2009 ha en gjeld på ti milliarder kroner, mot fem milliarder i 2003. Under høykonjunkturen med store overføringer fra staten, høy skatteinngang og store inntekter fra kraftfondet, ble ikke pengebruken bremset ned med tanke på dårligere tider. Den økonomiske ufornuften må nå byens befolkning betale for. Under det rødgrønne styret har Trondheim levd over evne i flere år.

Det er behov for å få optimismen tilbake og snu nedgang til oppgang. Trygge arbeidsplasser og lønnsomme bedrifter er også grunnlaget for en sunn kommuneøkonomi. Høyre har klart det før og vi går på valg for å gjøre det igjen.

http://www.kommunal-rapport.no/index.gan?id=11193998.0

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Bare stå på Bent og gi oss flere eksempler på kommunebløffen.
Takker for sist, årsmøtet i Rogaland, vi hadde en prat der ;-)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00