av BentHBlogg | mars 22, 2009  

Hvorfor skal jeg betale to ganger for samme tjeneste?

Begrunnelsen for det høye norske skattenivået er at staten skal løse felleskapsoppgavene og hjelpe til hvis en blir syk eller arbeidsledig. I Norge er vi også i den situasjonen at i tillegg til at alle som er i arbeid må betale en del av lønnen sin for å betale for disse tjenestene, betaler vi hele spesialisthelsetjenesten ved hjelp av inntekter fra oljevirksomheten.

 

Samtidig opplever den enkelte at tjenestene ikke er der når en trenger dem og at kvaliteten ikke står i samsvar med prisen.  Det fører til at de som har best økonomi og betaler mest skatt, velger å i tillegg kjøpe velferdstjenester og trygghet privat.

 

36 000 flere står i kø for behandling på sykehus nå, etter snart fire år med Arbeiderpartiets helsepolitikk. Sist Høyre var i regjering ble køen redusert med 85 000. Konsekvensen er at 97 672 nå har private eller kollektive helseforsikringer. Det er en vekst på 132 % i løpet av to år. De bruker 194 millioner i året i premier. Grunnen til veksten i køen er ikke at staten bruker mindre penger på helse. Aldri før har så stor andel av skattebetalernes penger gått til sykehusene. Men sykehusene får mindre behandling ut av pengene.

 

Folk føler også med rette at politiet ikke er i stand til å prioritere den kriminaliteten som rammer dem. I Oppegård har 40 huseiere siden nyttår opplevd innbrudd. Politiet har ikke oppklart hvem som står bak og bølgen fortsetter. Hva gjør vi da? Jo, vi kjøper alarmer og leier inn private forsikringsselskaper. I 2007 brukte vi 980 millioner kroner på dette.

 

Jeg tror mange av de som i dag opplever at de både må kjøpe private behandlingsforsikringer og private vakttjenester stiller seg spørsmålet: ”Hvorfor skal jeg betale to ganger for samme tjeneste?” Dette gjelder jo ikke tjenester som ligger på siden av hva du forventer å få dekket når du lever i en rik velferdsstat. Tvert imot. Politi og sykehus er jo selve kjernen av hva vi regner som statens kjerneoppgaver. I tillegg har regjeringen lagt frem en Nasjonal Transportplan som legger opp til at vi også skal betale 60 milliarder de neste 10 årene i bompenger – for å få bygget helt nødvendige veier.

 

Den største trusselen mot velferdsstaten er at den ikke fungerer. Det hjelper ikke med å kjøpe mer av det som ikke virker. Vi må derfor ta i bruk nye løsninger for at velferdssamfunnet igjen skal gi skattebetalerne det de betaler for.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Comments are closed.

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00