av BentHBlogg | oktober 2, 2008  

Gammelt valgløfte selges som nytt – til halv pris!

Løftebruddregjeringen lanserte i går årets største bløff: 15 milliarder til skoler og svømmebasseng.

Pengene skal fordeles over 8 år og kommunene skal få dekket rentekostnaden, ikke få pengene. Neste år vil kommunene kunne låne 2 milliarder og få dekket rentekostnaden. Den vil være på omlag 62 millioner kroner. Hvor tror dere at disse pengene kommer fra? Kommunene selvfølgelig! Regjeringen kunne ha valgt å gi kommunene 62 millioner kroner – så kunne de brukt pengene som de selv vil. Men da kunne ikke Stoltenberg solt seg i glansen – da var det ordføreren lokalt som fikk æren. Hun kunne jo til og med være Høyre dame!

Ordningen skal nå omfattes svømmebaseng. Stoltenberg sa stolt at nå skal bassengen fylles opp. Men har vi ikke hørt det før? Jo, i valgkampen i 2005 gikk Stoltenberg og Arbeiderpartiet til valg på at bassengene skulle fylles opp. Men det var jo innen 2009! Nå er løftet forskjøvet til 2016 og det fremstilles som et nytt løfte. Det er ikke all resirkulering som er bra.

I 2002 innførte Samarbeidsregjeringen en låneordning for rehabilitering av skolebygg. Det var 15 milliarder kroner. Den gangen skulle ordningen bare brukes til rehabilitering av skolebygg. Prisene har steget så mye at 15 milliarder selvfølgelig var mye mer verd i 2002 en det er i 2008. Behovet var så stort at pengene ble brukt opp to år før tiden. Stoltenberg aviklet ordningen, i steden for å fylle på mer penger.  Det er jo mye hyggeligere å lansere den på ny selv et år senere, enn å fylle på en ordning som andre partier har innført.

Den nye ordningen skal brukes til både rehabilitering av skolebygg, nye skoler og svømmehaller. Det betyr at det er i realiteten mindre penger til flere formål. Det betyr mindre penger for hver kommune. Det bety at kommunene får litt av pengene til investeringene i denne ordningen, og at de selv har betalt regningen gjennom et litt mindre rammetilskudd.

Når rødgrønne ordførere i går jublet for pengene må Stoltenberg ha tenkt i sitt stille sind: “det er jammen meg lett å stjele godderi av småbarn!”.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Så du mener vi får en Soria Moria II som egentlig er Soria Moria I på et litt annet papir?

Nå har jo Stoltenberg vært så elskverdig å forklare oss betydningen av et “politisk løfte” (slik han og regjeringen tolker det)

Og et “løfte” er altså IKKE å betrakte som et løfte før vi også har fptt en “garanti”!

Foreløpig har han ikke sagt noe om dette skal være en skriftlig garanti, men antagelig har vi en lite overraskelse til gode. For det kan vel tenkes at han har sin egen og høyst private definisjon også på ordet “garanti”?

Jeg stoler ikke på den mannen!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00