av BentHBlogg | oktober 30, 2007  

Alle vil jo til Norge…

Norge er et vakkert land og regnes av FN som verdens beste land og bo i. Men det er nok først og fremst for oss som allerede er her. Hvis du er en IT-spesialist i India, ingeniør i Australia eller lege i Russland så fremstår ikke Norge som det mest naturlige valget hvis en skal søke lykken et annet sted.

Det er flere grunner til dette. For det første er det språket. De fleste nordmenn snakker og forstår engelsk, men vi er ikke et engelsk talende samfunn. Teaterforestillingene er på norsk, de fleste stedene finnes det bare norske skoler og samfunnet er lagt opp til at de som bor her skal kunne snakke og skrive norsk på stort sett alle områder.

Naturen er vakker, men været og mørke kan være tøff for alle som ikke er vant til det. Bor du nærmere ekvator – fremstår Norge som et kaldt sted nær nordpolen. Dessuten er det kanskje egentlig så veldig mange som kjenner til norsk natur. Med mindre at enn har spesielle interesser for vintersport.

Kulturen er derimot ikke spesielt imponerende. Vi ikke noen by av noen særlig størrelse. Det betyr at de fleste bostedene i Norge vil fremstå som små og kjedelige for en person som er vokst opp i land der en by med respekt for seg selv minst har en million innbyggere. Tilbudet innenfor utdannelse og kultur er tilsvarende begrenset. Det å se ”Et dukkehjem” på originalspråket er nok for de spesielt interesserte. Internasjonale stjerner opptrer heller ikke ukentlig på norske scener. Vi er også et ganske kaldt folkeferd. Vi blir sjelden med kollegaer ut på en pils etter jobb og det er ikke lett å bli invitert hjem til en norsk familie. Veldig mange utlendinger som bor her finner både oss og byene våre ganske kjedelige.

Vi har et relativt lavt lønnsnivå for personer som har høy kompetanse. Ingeniører i Norge er stort sett billige. Det er faktisk en av de norske selskapenes konkurransefortrinn.

Da nærmer vi oss det mest problematiske; vi konkurrerer om disse menneskene med andre land. Alternative for disse er ofte å heller å søke lykken i land der de kan tjene like mye, bo i byer som er større og mer spennende enn de som de flytter fra og bo i land hvor et verdensspråk er normalen.

Vårt lovverk og system for å ta imot utlendinger er imidlertid preget av at vi tror at alle vil jo til Norge. For norsk næringsliv er dette i ferd med å bli dramatisk. Mangelen på arbeidskraft er stor. I utgangspunktet har vi en vanskelig konkurransesituasjon og i tillegg opplever de som endelig har bestemt seg for at de vil prøve lykken i Norge lang saksbehandlingstid og mistenkeliggjøring. Dette må vi rydde opp i. Hvis ikke flytter norske bedrifter enda mer av sin virksomhet ut av landet. Norge vil i årene fremover være helt avhengig av arbeidskraft utenfra. Vi kan ikke lenger belage oss på arbeidskraft fra EØS området, nå må vi ut i verden.

Her er flere forslag som jeg med flere har fremmet i Stortinget for å gjøre noe nå med dette problemet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Du er nå rette mannen Benttil å snakke om arbeid.

Hva slags “arbeidserfaring” ha du så du ble “fulltidspolitikker”?

12 måneders praksis fra Sola strandhotel som du måtte ha for i komme inn på hotelhøgfagskolen på Ullandhaug……….

En politisk broiler har du vært og vil alltid bli. Kun Trond Giske overgår deg og det er jo ikke med mest positive.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00