av BentHBlogg | februar 13, 2007  

SV-Kristins appetitt på kameler styrer utenrikspolitikken

Regjeringen har denne gangen svart positivt på Natos henvendelse om norske spesialstyrker til Afghanistan. Det er bra. Norge støttet invasjonen i Afghanistan, en invasjon som er forankret i FN. Dermed har vi også et ansvar for å stille opp. Alle forstår at fred og demokrati i Afghanistan dreier seg om mer en militær tilstedeværelse. Det er imidlertid slik situasjonen er nå er militært tilstedeværelse en forutsetning for humanitært arbeid. Jeg er forøvrig enig i MentorOslo i at selv om det er store utfordringer i Afghanistan er resultatene positive.

Norge har ikke mulighet til å bidra med flest soldater, det sier seg selv ut fra folketallet. Men vi har meget dyktige soldater som ikke minst er trenet til å ta hensyn til lokalbefolkningens behov. Derfor ønsker Nato at Norge skal stille med flere spesialsoldater.

Natos betydning utfordres kontinuerlig. EU landene samarbeider tettere om utenrikspolitikken og Norge er utenfor. Derfor er Norge ett av de landene som fortsatt er helt avhengig av Nato pakten og solidariteten mellom medlemslandene. Det er derfor svært uheldig om akkurat Norge ikke er villig til å stille når andre land ber om vår støtte.

Derfor må Norges Nato politikk være forutsigbar og klar – uavhengig av hvem som sitter i regjering. Sosialistisk Venstrepartis innrømmelse før valget om at de ikke ville arbeide for at Norge skal melde seg ut av Nato hvis de kommer i regjering er lite verd – for det er ikke det som er spørsmålet. Spørsmålet er hva som fra dag til dag skal være Norges politikk i Nato – og der har ikke SV lagt bånd på seg – tvert imot.

Erfaringene knyttet til spørsmålet om soldater til Afghanistan viser dette. Sist Nato henvendte seg svarte regjeringen nei, fordi Arbeiderpartiet vurderte det slik at SV ikke ville tåle to kameler på høykant. Først Mongstad – så soldater til Afghanistan. Nå har imidlertid SV-Kristin vurdert det slik at de tåler en ny kamel – den gamle er fordøyd. Det kan virke som hun kanskje har overvurdert sine egne sitt fordøyelsessystem.

Jeg er imidlertid ikke bekymret for SV i denne saken. Jeg er bekymret for Norges omdømme i Nato. Alle ser regjeringens utenrikspolitikk styres av Sosialistisk Venstrepartis dagsform – ikke av hva som er best for Norge i det lange løpet. Det er prisen Norge betaler ved å slippe et parti som både er imot NATO, EØS og EU inn i regjeringen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

jeg tror ikke norge fikk en særdeles stor knekk av at vi svarte nei de første gangene… vi bidrar per idag med langt mer styrker i forhold til innbygger tall og forsvarsevne i det lille landet litt..jeg stemte faktisk sv selv..og er uenig med at de sa nei til forespørelsen..men samtidig har vi ikke all verden å ta av når det gjelder dyktige og erfarne soldater…. så personelig syns jeg vi heller burde spart spesialstyrkene til oppdraget i sudan..men det er nå min mening… litt vanskelig å forklare det til en fra høyre uansett hehe

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du er bekymret for Norges omdømme i NATO. Greit. Hvordan er “ditt omdømme” når det gjelder nasjoner som Italia, Tyskland og Spania? Mener du at disse landenes omdømme, og evt. sikkerhet, nå er kraftig svekket? Som du sikkert vet er dette nasjoner som også har sagt nei.

Og hvordan var deres egen “kamelsvelging” i regjering? Var dere enige med Krf/Venstre og samarbeidspartneren Frp, i alt? Alkoholpolitikken? Miljøpolitikken? Bistandspolitikken? Landbrukspolitikken? Økonomi?

I sedet for å male fanden på veggen, så burde heller flere av dere Høyre-folk begynne å låne øre til den skarpeste hjernen som noengang har vært i det partiet. Det er selvfølgelig Kåre Willoch. Han har beveget seg i riktig retning.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men morten… Nå blir det vel rart på påstå at Italia har godt omdømme noen steder. Dessuten er deres omdømme i NATO svekket, da Norge ble trukket inn med bla. Tsjekkia om å stille opp i natosammenheng.

Nå svelger også SP kameler, men SP står ikke utenfor stortinget og demonstrerer. Ihvertfall ikke så vidt jeg har sett… Alle parti i en regjering svelger store og små kameler:p men likevel er det ingen som oppfører seg, og demonstrerer mot seg selv som SV. Samt at de har “svelgt” de største kamelene… ihvertfall ifg. dem selv…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

#3 Lars Monsen

Da spør jeg deg: Hva er best for demokratiet og oss velgere? At diskusjon, debatt og uenigheter foregår i det offentlige rom? Eller at alle vitale beslutninger, og uenigheter, blir diskutert i hermetiserte og lydtette avlukker hvor ingen, bortsett fra de involverte( F.eks. H, Krf, V og kanskje Frp(?))har mulighet til å vite hva som foregår og hva som skjer under prossesen?

Er virkelig det viktigste å virke “enige utad” ?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00